RBI Assistant Prelims Model Question Paper Download Sample Set

RBI Assistant Preliminary Exam Solved Model Question Paper Download Sample Set

Reasoning Questions:

Directions: (Q.nos.1)Selects the related letter/word/number from the given alternatives.

1) 5 :2431 :: 8:?

a) 4287

b) 5461

c) 7624

d) 6743

View Answer
Option – b)

Directions (Q.Nos. 2)Find the missing number/letter from the given responses.

2) AGM,BHN,CIO,?

a) COU

b) FQK

c) DJP

d) QXD

View Answer
Option – c)

3) Five boys are sitting in a row . A is on the right of B, E is on the left of B, but to the right of C. If A is on the left of D, who is sitting in the middle ?

a) E

b) B

c) A

d) C

View Answer
Option – b)

4) Deepak has a brother Anil. Deepak is the son of Prem. Vimal is Prem’s father. In terms of relationship, what is Anil of Vimal ?

a) Son

b) Grandson

c) Brother

d) Grandfather

View Answer
Option – b)

Directions: (Q.Nos. 5) Select the one which is different from the other three responses.

5) a) Cool

b) Warm

c) Sultry

d) Humid

View Answer
Option – a)

6) Find the wrong number in the series.

3,7,15,39,63,127,255,511

a)15

b) 39

c) 63

d) 127

View Answer
Option – b)

Directions: (Q.Nos. 7) Find the odd number/letter/number pair from the given alternatives.

7) 1023-1046

b) 1169-1192

c) 1494-1517

d) 1899-1921

View Answer
Option – d)

8) What sigh should be changed to make the equation

5 + 6 – 3 –  12 x 2= 17 correct?

a)+

b)+,x

c) -,+

d) None of these

View Answer
Option – b)

9)  In a certain code language ‘ DLEGYLC’ is written as ‘ENGLAND’. How will ‘HLBDY’ be written in that code ?

a) INDIA

b) INDFZ

c) NDOIA

d) JNDEA

View Answer
Option – b)

10) Meena’s position from the right is

a) 5

b) 9

c) 11

d) 13

View Answer
Option – d)

ENGLISH:

11) Netaji was by far a great man of India.

a) a very great man

b) too great a man

c) the greatest man

d) no improvement

View Answer
Option – c)

12) He is running temperature since last Friday (a)/ and doctors suspect (b)/ that he is down with typhoid (c)/ No error (d)

View Answer
Option – a)

13) The whole block of flats (a)/ including two shops were (b)/destroyed in fire.(c)/No error

View Answer
Option -b)

14) a) Your answers are better than Mohan.
b) Your answers are better than Mohan’s.

c) Yours answers are better than those of Mohan’s.

d) Your answers are better than answered by Mohan.

View Answer
Option – b)

Directions: in the following sentences a word or phrase is written in bold. For each bold part four words/phrases are listed below each sentence. Choose the word nearest in meaning to bold part.

15) Such conduct deserves reprimand.

a) praise

b) punishment

c) rebuke

d) reward

View Answer
Option -b)

16) The chairman conducted the meeting with aplomb.

a) arrogance

b) annoyance

c) poise

d) authority

View Answer
Option – c)

Directions: four alternatives a,b,c and d given under each sentence, you are required to select most suitable alternative to fill in the blank/blanks in the sentence to make it meaningful.

17) The punch made the boxer  ……… with pain.

a) wince

b) gap

c) grumble

d) fumble

View Answer
Option – a)

Directions: For each of the following sentences four alternatives are given. You are to choose the correct meaning of the idioms given in bold in the sentences.

18) she exhibited remarkable sang froid during the crisis.

a) temper

b) irritation

c) composure

d) anger

View Answer
Option – c)

19) He is in habit of  chewing the cud.

a) accusing other

b) crying over spilt milk

c) forgetting things

d) to muse on

View Answer
Option -d)

Directions: In each of the following questions an idiomatic phrase is given followed by four alternatives. Choose the alternative that best expresses the meaning of the expressin.

20) Turn out crabs

a) end in failure

b) to be successful

c) to bring up crabs

d) to be victorious

View Answer
Option -a)

NUMERICAL:

21) When 1/7 of a number is subtracted from the number itself, it gives the same value as the sum of all the angles of a triangle. What is the number?

224 (b) 210 (c) 140 (d) 350 (e) 187

Ans: b

22) If b is the largest square divisor of c and a divides c, then which one of the following is correct? (where, a, b and c are integers)

(a) b divides a

(b) a does not divide b

(c) a divides b

(d) a and b are coprime

Ans: c

23) The income of a broker remains unchanged though the rate of commission is increased from 4% to 5%. The percentage of slump in business is

a) 1%

b) 8%

c) 20%

d) 80%

View Answer
Option – c)

24) An article when sold at a gain of 5% yields Rs 15 more than when sold at a loss of 5%. What is the cost price ?

a) Rs 64

b) Rs 80

c) Rs 150

d) Rs 200

View Answer
Option – c)

25) If there are Rs 495 in a bag in denominations of one-rupee, 50 paisa and 25 paisa couns, which are in the ratio 1 : 8 : 16. How many 50 paisa coins are there in the bag ?

a) 50

b) 220

c) 440

d) None of these

View Answer
Option – c)

26) A bag contains an equal number of one rupee, 50 paisa and 25 paisa coins respectively. If the total value is Rs 35, how many coins of each type are there ?

a) 20

b) 16

c) 18

d) 25

View Answer
Option – a)

27) Two cars run to a place at the speeds of 45km/h and 60 km/h respectively. If the second car takes 5 h less than the first car for the journey, find the length of the journey.

a) 600 km

b) 300 km

c) 900 km

d) 120 km

View Answer
Option – c)

28) A certain sum of money amounts to Rs 1125 in 5 yr and to Rs 1200 in 8 yr. The sum is

a) Rs 900

b) Rs 500

c) Rs 1000

d) Rs 800

View Answer
Option – c)

29) The LCM of two numbers is 495 and their HCF is 5. If sum of the numbers is 100, then find the difference of the numbers.

(a)10

(b) 46

(c) 70

(d) 90

(e) None of the above

ans: a

30) If ( x+ 7954 x 7956) be a square number ,Then the value of x is

a) 1

b) 16

c) 9

d) 4

a

View Answer
Option – a)

gk:

31) Which one of the following state has the longest coastline?

a) Maharashtra

b) Tamil Nadu

c) Gujarat

d) Goa

View Answer
Option – c)

32) Which of the following tributaries of the Ganga System flows northwards?

(a) Kosi

(b) Ghaghara

(c) Gandak

(d) Sone

View Answer
Option – d)

33) Members of the Rajya Sabha are

(a) nominated by the President

(b) elected by members of the State Legislative Assemblies

(c) elected by members of the Lok Sabha

(d) elected by members of the State Legislative Councils

Ans: (b)

34) The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the

(a) Prime Minister

(b) President

(c) Parliament

(d) Vice-President

Ans: (b)

35) VAT is alternate of:

(a) state tax

(b) central tax

(c) both (a) and (b)

(d) neither (a) nor (b)

Ans: (b)

36) National income ignores [CDS 2012]

(a) sales of firm

(b) salary of employees

(c) exports of the IT sector

(d) sale of land

Ans: (b)

37) ‘My strongest bulwark is gone’ lamented Gandhiji on the

death of

(a) Gopalakrishna Gokhale

(b) Motilal Nehru

(c) Pheroze Shah Mehta

(d) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (d)

39) Upon whom was the title ‘Punjab Kesari’ conferred?

(a) Bhagat Singh

(b) Sardar Baldev Singh

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Ranjit Singh

Ans: (c)
40) Which one of the following prevents bleeding?

a) Leukocytes
b) Lymphocytes
c) Neutrophils
d) Platelets
ans: d

Computer awareness:

41) Which of the following can not be a wireless network?

a) LAN

b) WAN

c) MAN

d) All of the above

e) None of these

View Answer
Option – e)

42) Who among the following is called the father of modern computing?

a) Charles Babbage

b) Hollerith

c)Gottfried Von Leibnitz

d) Joseph. M. Jaccquard

e) None of these

View Answer
Option – a)

43) A disk where number of sectors are fixed is called

a) Floppy

b) CD

c) Hard sectored

d) Soft sectored

View Answer
Option – c)

44) The server on the internet is also known as _

a) Repeater

b) Host

c) Gateway

d) AND Gate

e) None of these

View Answer
Option – b)

45) To put text on the right of the page use the

a) Align left button

b) Align center button

c) Justify button

d) Align right button

e) None of these

View Answer
Option – d)

46) Most common channel used by network today is

a) Internet

b) Telephone Lines

c) satellite

d) Mail

e) None of these

View Answer
Option – b)

47) EPROM is

a) Permanent storage device

b) temporary storage device

c) Not a storage device

d) Volatile

e) None of these

View Answer
Option – a

48) The ability to find an individual item is a file immediately

a) Sequential access

b) File allocation table

c) Direct access

d) Directory

e) None of these

View Answer
Option – c)

49) Data and time are available on the desktop at

a) Taskbar

b) My computer

c) Recycle Bin

d) Only (b) and (c)

e) None of these

View Answer
Option – a)

50) A scripting language similar to HTML and which runs only on a browser is

a) FORTRAN

b) BASIC

c) FOXPRO

d) Java script

e) None o these

View Answer
Option – d)

For more information regarding RBI Assistant Prelims Recruitment Exam – visit the official website of Reserve Bank of India.

error: Content is protected !!