HCF LCM MCQ Questions Answers – Quantitative Aptitude


21) The HCF and LCM of two numbers are 13 and 1989, respectively. If one of the numbers is 117, then determine the Other

(a) 121

(b) 131
(c) 221

(d) 231

ans: c


22) The ratio of two numbers is 3 : 4 and their HCF is 4. What will be their LCM?

(a) 12

(b) 16

(c); 24

(d) 48

(e) None of the above

ans: d


23) If the HCF of a and 6 are 12 and a, 6 are positive integers and o > b > 12, then what will be the values of a and 6?

(a) 12,24

(b) 24,12

(c) 24,36

(d) 36,24

Ans: d


24) What is the least number which is exactly divisible by 8, 9, 12, 15 and 18 and is also a perfect square?

(a) 3600

(b) 7200

(C) 5200

(d) 6500

(e) None of the above

Ans: a


25) In a store, there are 345 L mustard oil, 120 L sunflower oil and 225 L soyabean oil. What will be the

capacity of the largest container to measure the above three types of oil?

(a)8 L

(b) 20 L

(c) 23 L

(d) 15 L

(e) None of the above

Ans: d


26) What is the greatest number that divides 13850 and 17030 leaves a remainder 17?

(a) 477

(b) 159

(c) 107

(d) 87

Ans: b


27) What is the greatest four digit number which when divided by 10, 15, 21 and 28 leaves remainders 4,9, 15 and 22, respectively?

(a)9654

(b) 9666

(c) 9664

(d) 9864

(e) None of the above

Ans: a


28) Find the least number which when divided by 16, 18 and 20 leaves a remainder 4 in each case, but is completely divisible by 7.

(a) 2884

(b) 2256

(c) 865

(d) 3332

(e) None of the above

ans: a


29) What is the HCF of 8 (x5 – x3 + x) and 28(*6+l)?

{a) 4 (x4 – x2 + 1)

(b) x3 – x + 4×2

(c) x3 – x + 3×2

(d) None of these

Ans: a


30) The HCF of (x3 – y2 – 2x) and (x3 + x2) is

(a) x3 – x2 – 2x

(b) x2 + x

(c) x4-x3-2×2

(d) x-2

Ans: c

error: Content is protected !!